FRANZ KAFKA are Google Doodle. FRANZ KAFKA, omagiat la 130 de ani de la naștere. Cele mai importante scrieri ale lui FRANZ KAFKA

FRANZ KAFKA are Google Doodle. FRANZ KAFKA, omagiat la 130 de ani de la naștere. Cele mai importante scrieri ale lui FRANZ KAFKA
Publicat: 03/07/2013, 08:59
Actualizat: 29/07/2014, 19:27

FRANZ KAFKA este celebrat de Googleprintr-un Doodlespecial la aniversare a 130 de ani de la nașterea sa. FRANZ KAFKA este considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanți autori ai secolului XX și este unul dintre reprezentații prozei moderne.

Noul logo Google, care vine la împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui FRANZ KAFKA (1883-1924), face trimitere tocmai la opera-emblemă a scriitorului praghez. Doodle-ul de azi aduce aminte de personajul „Metamorfozei”, Gregor Samsa, un comis-voiajor mărunt care devine peste noapte din om gândac.

Inițial, personajul lui FRANZ KAFKA își imaginează că visează. Pe urmă, convingându-se de transformarea lui, crede că e trecătoare. Samsa încearcă în zadar să comunice cu familia de dincolo de ușa dormitorului său. Pe urmă, se adaptează și cu noul lui trup. În fine, vine, spre bucuria familiei, moartea metamorfozatului creat de FRANZ KAFKA, eveniment care dă finalul trist al „Metamorfozei”.

Marele mister care înconjoară „Metamorfoza” lui FRANZ KAFKA este motivul transformării lui Gregor Samsa. De altfel, nici scriitorul nu a explicat vreodată de ce se metamorfozează vânzătorul lui.

Viața lui Kafka

FRANZ KAFKA s-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga, azi împlinindu-se 130 de ani de la nașterea sa. După absolvirea liceului german, FRANZ KAFKA a studiat dreptul, și-a luat doctoratul, apoi a lucrat ca avocat și a călătorit în Italia, Germania, Austria, dar și în orașul Arad.

FRANZ KAFKA a debutat literar în 1909, publicând schițe de proză într-o revistă editată la Munchen.

Romanele scrise de FRANZ KAFKA prezintă o viziune neobișnuită asupra realității, care este marcată de expresionism și de suprarealism. Printre scriitorii influențați de operele lui FRANZ KAFKA se numără Albert Camus și Jean-Paul Sartre.

FRANZ KAFKA Google Doodle – Metamorfoza

FRANZ KAFKA era evreu și provenea dintr-o familie din clasa de mijloc care locuia în Praga. Inițial, FRANZ KAFKA a studiat pentru a deveni avocat și și-a început cariera de autor scriind, în timpul liber, povestiri.

FRANZ KAFKA.FOTO: Wikimedia Commons

FRANZ KAFKA a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, și de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate a lui FRANZ KAFKA s-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. FRANZ KAFKA a murit în 1924, în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Majoritatea operelor lui FRANZ KAFKA au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod. Acesta nu a îndeplinit dorința lui FRANZ KAFKA, aceea de a-i fi arse toate manuscrisele.

Doar câteva dintre operele lui FRANZ KAFKA au fost publicate pe parcursul vieții sale. Printre acestea s-au numărat „Opinie” (Betrachtung – 1913), „Verdictul” (Das Urteil – 1913) „Fochistul” (Der Heizer – 1913), „Un medic de țară” (Ein Landarzt – 1919) și „Prima durere” (Erstes Leid – 1921).

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui FRANZ KAFKA, pe care se bazează și Google Doodle-ul dedicat scriitorului, este nuvela „Metamorfoza” (Die Verwandlung). Aceasta a fost publicată în anul 1915 și este studiată, în prezent, de către studenții din universitățile din Occident.

Nuvela lui FRANK KAFKA spune povestea unui comis-voiajor, pe nume Gregor Samsa, care se transformă într-un gândac.

FRANZ KAFKA a murit pe data de 3 iunie 1924, la vârsta de 41 de ani, la Viena. FRANZ KAFKA era bolnav de tuberculoză, afecțiune care se pare că ar fi condus la moartea scriitorului.

După moartea luiFRANZ KAFKA, au fost publicate romanele „Procesul” (Der Prozess – 1925), „Castelul” (Das Schloß – 1926) și „America” (Amerika – 1927).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Gigantul german din industria auto care a deschis un centru în România. Are câteva sute...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul NU mai dă BANI. Decizia lovește în zeci de mii de români. Au anunțat...
VIDEO. Din povețele lui Nicolae Iorga: „Atunci când toată lumea tace, în țara asta se...
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×